Základní informace

Ostrov Korsika je čtvrtým největším ostrovem ve Středomoří a leží jihovýchodně od francouzského pobřeží. Od roku 1769 patří pod správu Francie. Ostrov se rozkládá na ploše 8 680 km2, je 183 km dlouhý a 83 km široký. Délka pobřeží činí 1 047 km. Od Francie je vzdálen 180 km, od Itálie 80 km. Žije zde asi 260 000 obyvatel soustředěných především do měst při pobřeží ostrova. Platí se eurem. Ubytování zde najdete především v bungalovech, penzionech nebo apartmánech. Velkých hotelů je zde málo.

Jazyk
Oficiálním jazykem je francouzština, hovoří se tu ale často korsicky a italsky. Anglicky se tady, kromě několika větších hotelů, moc nedomluvíte. Každý Korsičan je hrdý na svůj původ a nechce být považován za Francouze nebo Itala.

Doprava

Z pevniny se dostanete na Korsiku trajekty z Francie (Nice, Marseille, Toulon), Itálie (Janov, Livorno, La Spezia) nebo z italského ostrova Sardinie. Trajekty míří do korsických přístavů Bastie, Ajaccio, Calvi, L'Île-Rousse, Propriana. Většinu trajektů na Korsiku provozuje společnost Corsica Ferries a SNCM. Další možností je letecká doprava. Letiště mají města Bastia a Ajaccio (přímé lety z ČR jsou však velmi vzácné, vypravují je většinou jen cestovní kanceláře pro své klienty).

Trajekt
Trajekt v Proprianu, odkud jezdí trajekty až do Marseille, autor: Lucie Bicková

Doprava po ostrově
Z důvodu omezené hromadné dopravy je k pohybu po ostrově nezbytné auto. Korsické silnice jsou úzké a klikaté a nedovolují rychlou jízdu. Odměnou vám však budou úchvatné výhledy. Je vhodné mít s sebou rezervní zásobu benzínu – čerpací stanice jsou vzácností. Kromě silniček vede ostrovem i pár větších silnic. Hlavní N193 spojuje Bastii na severovýchodě, Corte ve vnitrozemí a Ajaccio na jihozápadě ostrova.

Hospodářství

Vzhledem k přírodním podmínkám je Korsika nejchudší částí Francie. Ostrov je zaměřen na zemědělství a turismus. Podmínky pro zemědělství zde ale nejsou příliš příznivé. Část úrodné půdy, kde se daří citrusům a olivám, najdeme kolem pobřeží. Na ostrově se daří jedlým kaštanům. Nepříznivé zemědělské podmínky naučily místní obyvatele využívat všechny dary přírody, proto i kaštany zde našly široké uplatnění. Jedlé kaštany dozrávají v listopadu, pak se suší (asi 1 měsíc), loupou a melou na mouku, která se dále používá k výrobě pečiva. Z kaštanů se vyrábí i kaštanové pivo, ale místní obyvatelé dají přeci jenom přednost sklenici vína.

Důležité je pastevectví
Převážná část ostrova žije z pastevectví. Na ostrově fungují malé rodinné farmy zaměřené na chov hospodářských zvířat, především prasat, ovcí a koz. Práce kolem dobytka začíná již brzy ráno. Ovce je nutno podojit. Ze syrového mléka se pak vyrábí sýr, který zraje 45 dnů. Teplota při jeho výrobě nepřesahuje 40 stupňů. Ze zbylé syrovátky se vyrábí sýr broccio, který je podobný italské ricottě, a má ve zdejší kuchyni široké využití. Ovce se chovají také pro maso a vlnu. Odběrateli místních vlněných výrobků jsou spíše obyvatelé chladných severských zemí.

Chovatelé prasat vyrábějí z masa šunku prisutu, která zraje 20 -30 měsíců, a klobásy figatelli tvořené ze 30% vepřovými játry ( zbytek tvoří vnitřnosti a slanina). Prasata a další hospodářská zvířata se pasou volně po ostrově a někdy se zatoulají od své domácké farmy až 15 km daleko. Stávají se tak běžnou překážkou silničního provozu na úzkých klikatých cestách, vinoucích se po svazích hor nad propastmi a mořem.

Z kozího mléka se vyrábějí především sýry, které zrají podle velikosti od několika dnů až po několik měsíců. Kozí sýr se často podává s fíkovým džemem.
Dovolená Korsika Dovolená na Korsice

Chcete navštívit Korsiku, zaujala vás kouzelná příroda tohoto ostrova? Prohlédněte si nejširší nabídku zájezdů na Korsiku od české cestovní kanceláře. Zobrazit